sayang korang...

Monday, February 14, 2011

12 Makanan Kegemaran Nabi Muhammad S.A.W


tgah cari info2 mnarik tadi,memandangkan besok adalah hari Maulidur Rasul,aku nak la tambah post2 aku mengenai dunia Islam..alih2 jumpa plak tntang ni...tentang amalan makanan nabi MuHAMMAD S.A.W...sebelum ni memang aku pernah jumpa jugak artikel ni,tapi yaelah mana aku dapat ingat semua kan,so lagi baik lau aku kongsi ngan korang semua kan!!! :) Baca tau!!!

1. JENIS MAKANAN

Rupanya tanpa kita sedari, dalam makanan yang kita makan seharian, kita tak boleh sembarangan. Hal inilah penyebab terjadinya berbagai penyakit antaralain penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan lain2 penyakit. Apabila anda telah mengetahui ilmu ini, tolonglah ajarkan kepada yg lainnya yaa!!...

Ini pun adalah diet Rasullulah SAW kita juga. Ustaz Abdullah Mahmood mengungkapkan, Rasullulah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai menjaga makanannya sehari-hari. Insya Allah kalau anda ikut diet Rasullullah ini, anda takkan menderita sakit perut ataupun keracunan makanan.


Jangan makan SUSU + DAGING
Jangan makan DAGING + IKAN
Jangan makan IKAN + SUSU
Jangan makan AYAM + SUSU
Jangan makan IKAN + TELUR
Jangan makan IKAN + DAUN SALAD
Jangan makan SUSU + CUKA
Jangan makan BUAH + SUSU C0NT0H: KOKTEL2. CARA MAKAN

  • JANGAN MAKAN BUAH SETELAH MAKAN NASI, SEBALIKNYA MAKANLAH BUAH TERLEBIH DAHULU, BARU MAKAN NASI.
  • TIDUR 1 JAM SETELAH MAKAN TENGAH HARI.
  • JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM. BARANG SIAPA YG TINGGAL MAKAN MALAM DIA AKAN DIMAKAN USIA DAN KOLESTEROL DALAM BADAN AKAN BERGANDA...(hah ni tuk sapa yang tak suka makan malam tu ekk...diet la konon,tengok ni lagi teruk rupanya!!)
  • Dalam kitab juga melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut.


Nampak memang sulit.. tapi, kalau tak percaya…cobalah try yee… Pengaruhnya tidak dalam jangka pendek,..tapi akan dilihat kesannya bila kita sudah tua nanti.kerana ia juga terbukti dalam kajian..Nabi pernah mencegah kita makan ikan bersama susu.kerana akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh ilmuwan yang menemukan bahwa dalam daging ayam mengandung ion+ sedangkan dalam ikan mengandung ion-,

jika dalam makanan kita ayam bercampur dengan ikan maka akan terjadi reaksi biokimia yang akan dapat merosakkan usus kita. 

Al-Quran Juga mengajarkan kita menjaga kesihatan spt membuat amalan antara lain:


1. Mandi Pagi sebelum subuh, sekurang kurangnya sejam sebelum matahari terbit. Air sejuk yang meresap kedalam badan dapat mengurangi penimbunan lemak. Kita boleh saksikan orang yang mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.

2. Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk(bukan air es) setiap pagi. Mujarabnya InsyaAllah jauh dari penyakit (susah mendapat sakit).3. Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur(yaitu sujud sekurang kurangnya semenit setelah membaca doa). Kita akan terhindar dari sakit kepala atau migrain. Ini terbukti oleh para ilmuwan yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud.Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang
udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir keruang tersebut.4. Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menemukan bahwa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, yaitu 10 kali ganda terdapat dalam  air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan)

Wassalam…
Sama-samalah kita mengamalkannya…….
WallahuA’lam

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...